Undantaget i Hulebäck

Antikt ,Retro och Kuriosa
Postväskan

Publicerad 2013-01-30 16:52:00 i Allmänt, På gång,

Har missat att visa postväskan som Lasse budade hem innan jul.
Framsidan!
Med texten "Tillhör postverket".
Baksidan!
Har packat idag för till helgen står vi på Antikmässa i Kalmar Folkets Park. Mässan håller på både lördag och söndag mellan 10-15. Kom dit! Utöver vårt vanliga sortiment kommer vi även att ha dessa börser/sminkväskor sydda av vintagetyger.

Ännu några fåglar kvar

Publicerad 2013-01-29 15:12:00 i Allmänt,

Jag har ju några fåglar kvar att visa.
Först ut är en pippi som väl egentligen är en påskprydnad eller en vas. Köpte den på loppis för många år sedan och till påsk kan man ha fjädrar i den. Helt omärkt varför jag inte vet något om den.
Tallriken Kråka från Lidabruk/Rörstrand. Läste någonstans att det var Marianne Westman som gjort dessa man kan inte lova att så är fallet.
Två små badankor på en litografi av Lasse Åberg. Ännu en tavla med en anka, denna målad av Simon. Några svalor på en liten flussglasvas från förra sekelskiftet.
En retrouggla sydd av bloggaren Retrougglan
Till sist mitt lilla pingvinpar för peppar och salt som står på köksbordet

Har jag fått pippi?

Publicerad 2013-01-27 17:04:00 i Allmänt, Glas, Keramik, Retro,

Ja, nästan. Fåglar finns överallt i olika utföranden och material. Tänkte visa de som finns i min närhet.
Börjar med en samling okända småfåglar. Den största är märkt med ett M, svanen i klarglas med Kosta Sweden, övriga omärkta.
Därefter en samling med kända småfåglar. Den största från FM glas i Ronneby (Fähre Marcolin), gåsen från Karlskrona porslinsfabrik, lergöken från Falkenberg och småfåglarna från Dissings keramik Hovedgaard Danmark. En student lite på"sniskan", av pärlor och från en fyndlåda.
En okänd uggla med underbar ytfinish.
Fågel? på glastavla från Elme glasbruk. Design John Käll.
Ett majolikafat, tyskt?
Lite äkta vara från fågelbordet i Hulebäck!
Nödvändig för att känna igen alla som finns där eller urskilja lätet. 2011 års julklapp från sonen till fadern. Har några av den mer stillasittande sorten kvar men de får komma i ett senare inlägg.

Äpplen och en utlovad bild

Publicerad 2013-01-23 20:55:00 i Glas, Textilier,

I en kommentar på bloggen "Tant Emmas Bravader" så nämnde jag att jag funderade på ett inlägg om äpplen. Ja, inte äpplen man äter utan i mönsterform. Annars kan jag väl tillägga att jag tycker äpple är den absolut bästa sortens frukt och att det mesta med äppelsmak tilltalar mig.
Börjar med ett litet broderi i storlek med en grytlapp som vi ramat in och satt upp i köket. Antar att det faktiskt var tänkt som grytlapp men att det aldrig färdigställdes för att sedan skänkas till en idrottsloppis där jag hittade det.
Detta är den duk som ligger i köket just nu med äppelmotiv av Ulla S.
Just nu har jag sex sådana här smådukar från Frösö Handtryck utlagda på olika håll i lägenheten. Helt oanvända.vid inköpstillfället.
Kökshandduk med mönstret Fruktlåda av Stig Lindberg. Nyproducerad men jag vet inte om det finns äldre.
Informativ plansch med en massa äppelsorter på väggen i trappan i Hulebäck.
Två små äpplen i ett frostigt fönster inköpta på Kiviks musteri under en trevlig försommarutflykt förra året.
Så till den utlovade bilden. Den förställer en bild ur Nationalmuseums utställningskatalog om Edward Hald från 1983. Bilden i sin tur föreställer en skål som finns på Smålands Museum med samma mönster och märkning som karaffen i ett inslag på bloggen "La mômes Old fashioned". Skålen är enligt texten från 1926 och med så kallad fjällslipning och med en stjärna i botten.

Småbord i sta´n

Publicerad 2013-01-21 20:41:00 i Allmänt, Heminredning,

Såg i går kväll efter det att vi kommit hem från Hulebäck, bloggutmaningen om småbord. Skulle sett det innan vi åkte eftersom jag har ett riktigt läcker lite trekantigt tvåvånings i teakfaner med svarta ben ute i gästhuset. Med tvåvånings menar jag att det har en hylla i golvhöjd i samma utförande som bordsskivan. Storleken är stil med ett rökbord, vilket kan vara ursprungstanken. Jag har även ett litet soffbord med tidningshylla som nyligen inköpts, där någon glad hemmafixare gått lös på skivan med mintgrön färg. Vet inte om jag ska måla det igen eller hur jag ska fixa till det. Detta bord har vi tänkt behålla i stora huset. Jag får helt enkelt visa de småbord jag har i sta´n som går i retrostil. Får visa de andra vid ett annat tillfälle.
Satsborden som tyvärr saknar märkning. Jag intalar mig att de är danska eftersom jag köpte dem av en dansk i Markaryd för några år sedan. På bordet står mina svampar och svamplampan av Monica Backström tillverkade av Boda. Chamottevasen från Rörstrand av Gunnar Nylund samt en glasbit med en liten katt i av Mats Jonasson från Målerås Glasbruk. En av de sista presenter jag fick av min mor innan hon gick bort. Småfåglarna är från Dissings Keramik Hovedgaard i Danmark.
Mitt lilla bambubord med glasskiva och tidningskorg inunder. Vanligt att hitta på loppis men mitt är arvegods från mormor och morfar. På skivan står en skål som saknar märkning och vasen Grafika, Ingrid Atterberg, Uppsala Ekeby. Vårt soffbord är inte retro utan ett så kallat kaptensbord med uppvikbara kanter från en auktion för flera år sedan här i Karlskrona. Men eftersom det inte är i Retrostil visar jag det inte här.

Undantaget i vinteride

Publicerad 2013-01-20 17:54:00 i Allmänt, Om oss,

Undantaget ligger i vinteride. Snö ute och massor av minusgrader.
I somras såg det ut så här.
Ser fram emot våren när allt detta kan ställas i ordning och vi kan öppna upp "Undantaget i Hulebäck" igen.
Känner mig nästan redo att gå i ide själv!
Känner att vi behöver piggas upp så jag bidrar med en bild från sommaren 2011. Erik på pallen i U23 EM i Zagreb.

Auktionsinköp

Publicerad 2013-01-16 20:15:00 i Glas,

Det blev ytterligare några auktionsinköp i söndags.
Åtta glasäggkoppar. Det var svårt att få fram färgerna oavsett vilket underlag jag provade. Två vita som skimrar i grönt, en gulbrun och en brun samt de fyra översta som är mörkt grönblå. Vågar mig inte på att gissa glasbruk men vet att mina föräldrar hade ett set med askfat i exakt den gulbruna färgen. Var nu det kom ifrån? Kanske Boda?
Tre ljusstakar från Nybro Glasbruk i klarglas. Dessa är rätt vanligt förekommande dels i denna storleken för vanliga ljus samt mindre för julgransljus. Jag har själv små i grönt och har även sett röda.
I samma inköp som äggkopparna och ljusstakarna följde även de här fyra Refflafaten med. Det var för övrigt i det köpet som lampan i förra inslaget var med. All detta för en guldtia plus slagavgift, totalt en selma. Kan ju inte påstå att man förköpte sig. Dessutom köpte jag en låda med textil bland annat flera roliga förkläden. Denna lilla miniatyrskål köpte jag tidigare i veckan på PMU. Den är från Kosta av Göran Wärff och signerad på sidan. Antagligen för att mönstret i botten inte ska förstöras av en signatur. Klicka på bilderna om du vill se dem större!

Ovanlig ljusstake

Publicerad 2013-01-13 17:51:00 i Belysning, Keramik,

Idag var vi på årets första auktion för vår del. Tidigt i morse drog vi iväg till Brömsebro och Engmans auktioner. I annonsen blev man inte mycket klokare på vad som skulle säljas utan de hänvisade till sin hemsida. Eftersom de precis har blivit så pass moderna att de äntligen har en hemsida, det går långsamt för vissa, så hann de inte uppdatera den med någon utförligare information utan igår som först låg det ute lite bilder på borden! Inte precis något som gjorde oss så mycket klokare. Inköpen blev väl inte så omfattande men det är ju inte mängden som avgör om auktionen var bra eller inte, utan vad som köps.
En ovanlig ljusstake i keramik av Lisa Larsson. Vi var ensamma om att bjuda! Detta kan nog förklaras av att den enbart är stämplad med Gustavsberg inunder. Mycket av Lisas verk är ju eller har varit etikettsmärkt med hennes namn och denna etikett faller väldigt lätt bort. Ibland ska man ha tur!
I ett annat köp fick vi med denna mindre vackra lampa men med en härlig originalskärm med riktig Retrokänsla i äkta plast! Känns extra kul eftersom dessa skärmar oftast har spruckit pga ålder. Resten av köpet visar jag senare i veckan då det underkastas rengöring just nu.

Nu äntligen!

Publicerad 2013-01-10 21:20:00 i Allmänt, Glas, Keramik, Porslin,

Nu äntligen har jag ett fungerande kort i min gamla kamera. Ska det jäklas så ska det göra det rejält tydligen. Min tanke var ju att visa lite av förra årets sista inköp och detta årets första.
Denna kruka från Laholm samt krukan här nedan i majolika var något av det absolut sista jag köpte 2012. Just krukor i majolika har alltid tilltalat mig ända sedan jag som barn upptäckte en sådan hemma.
Dess raka motsats är den här glaskuben med Volkswagenmärket i,signerat Orrefors. Troligtvis har det stått på någon bilfirma eller varit ett pris till en duktig säljare för att sedan bli ett av årets första inköp av mig.
Tillsammans med detta psykedeliska möbeltyg,
en tysk vas och den tryckta Göteborgsbonaden nedan.

Fotoproblem

Publicerad 2013-01-09 21:47:00 i Allmänt,

Efter att jag köpte nya batterier till min gamla kamera så ville inte minneskortet fungera ihop med datorn och lägga upp de bilder jag tagit! Så då gick jag och köpte ett nytt och det vill inte fungera ihop med kameran! Hoppas jag får ordning på det imorgon.

Årets första

Publicerad 2013-01-06 22:09:00 i Heminredning, Textilier,

Hade tänkt skriva både om årets första och förra årets sista inköp, men tyvärr är det slut på kamerabatteriet och jag hittar inte laddaren. Den städade jag bort innan jul eller tog med till Hulebäck. Vet inte vilket men just nu hittar jag den inte så det får bli lite kort om två av årets första.
Detta lilla njurformade toalettbord med glasskiva och vad jag tror är originaltyg.
Här ser ni mer av tyget. Helt underbart och i nästan nyskick. I lådan ligger en lapp med texten Terapiverkstaden i Nyköping så kanske är bordet tillverkat där?
Denna herrbetjänt har ett hopfällbart stödben och en galgkrok (eller vad det nu kan heta) upptill och går att hänga in i garderoben. Fiffigt! Får återkomma med bilder på det andra antingen när jag hittat laddaren eller köpt nya batterier till min gamla kamera.

Åter med det bästa från 2012

Publicerad 2013-01-05 16:28:00 i Allmänt, Belysning, Heminredning, Porslin, Retro,

Hemma igen efter att ha städat ut julen i Hulebäck och efter att ha fotograferat 2012 års bästa inköp på aktion.
Då undrar ni hur en gammal korgstol med sliten dyna från 60-talet kan vara årets bästa inköp. Inköpt i början av sommaren i Binga med sydöstra Sveriges bästa auktionsutropare enligt mig. Kenneth Svensson, känd bl a från Antikjakten i TV8. Jo, i den har jag suttit på verandan i Hulebäck med en kopp kaffe och en bra bok regniga dagar. Med ett glas vin och sett solen gå ner bakom granarna bortom åkrarna. Spanat efter "vår" rådjursfamilj, harar, allehanda fåglar och korna i hagen bredvid. Sett bilar passera till och från bilträffarna i Gullabo eller förbicyklande grannar och turister, joggande och promenerande motionärer och alla timmerbilar. Sett grannbonden på sina åkrar och vildsvinsjägaren i sitt jakttorn och den urgamla, vita hästen långt borta. Han är enligt uppgift 36 år! Helt enkelt en toppenstol!
Ett annat favoritinköp kom till oss i slutet av november, lagom till första advent. Adventsljusstaken i teak fick jag efter många om och men köpa på Erikshjälpen i Åkarp.
Dessa gardiner köptes hos Myrorna i Malmö på samma resa som ovan. Jag känner mig jättenöjd och de passar perfekt i vårt sovrum.
Lampa till hallen med orginalskärm och fot av Aldo Londi, Bitossi i Italien i serien Rimini Blue som jag köpte på Human Bridge i somras.
Spaniel av Lisa Larsson som köptes för en guldpeng! på Röda Korset.
Ett annat bra köp är kökslampan som vi köpte till Vaxholm på Antikvärldens dag i Solna i september. Dock inte lika billigt som hunden ovan.
Ett av Lasses bästa köp gjordes även det på Malmöresan fast denna gång på Lions loppis i Staffanstorp. En vas ur serien Grafika av Ingid Atterberg för Upsala Ekeby.
Ett annat han vill framhålla är dessa kermik"tavlor" som han köpte på Erikshjälpen i Kristianstad och icke att förglömma, chamottevasen av Gunnar Nylund.

Om

Min profilbild

Undantaget

Medelålders par som skriver om antikt, retro , loppmarknader och auktioner vi besöker. Om vårt lilla sommarprojekt "Undantaget i Hulebäck" i Småland och om annat som sätter guldkant på tillvaron.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela