Undantaget i Hulebäck

Antikt ,Retro och Kuriosa
Hemåt igen

Publicerad 2012-11-29 23:11:00 i Glas, Keramik, Porslin,

I söndags regnade det större delen av dagen och vi åkte hemåt igen. Vi lämnade Malmö och tog vägen förbi Staffanstorp och Lions loppis på sockerbruksområdet. Den äger rum ett par gånger om året men vi har inte varit där förut. Det är trots allt lite långt att åka över dagen även om vi inte brukar dra oss för att kör många mil om vi vet att det är bra.
Mamsell från Rörstrand design Christina Campbell. Både flata och djupa tallrikar som kommer att bli ny vardagsservis i Hulebäck.
En helt "ny" förpackning med kaffeglas i plasthållare med bricka till. Såld på Domus en gång i tiden enligt prislappen. 13.95 på extrapris!
Minsta vasen i serien Grafika av Ingrid Atterberg för Uppsala Ekeby.
Vas av Göte Augustsson, Ruda Glasbruk i serien Cobolt.
Ytterligare en häftig glasvas i den koboltblå färgen. Denna av okänt ursprung.
Vas av Olle Alberius Rorstrand
En blå kluckaflaska eventuellt Holmegaard.
Två små söta vaser under märkta med en svårtydd signatur, kams? rams?
En likörkaraff med sex glas och bricka i perfekt skick! Hovmantorp?
En tysk golvurna och en något mindre vas, även den tysk. Lasse la dit sin snusdosa för att storleken skull komma fram.
Ett litet nålfat av Mari Simmulsson Upsala Ekeby och ett litet fat i serien Sparaxis från Rörstrand. Upptäcker att jag har så många fler bilder att det får bli ytterligare ett inlägg senare. Nu är klockan mycket och jag måste krypa till kojs. Gonatt!

OSRAM "fantasi 97"

Publicerad 2012-11-29 18:23:08 i Allmänt,

Nu är den Äntligen nere från vinden... och den funkar.
Lovade en bild på mitt mer än 10 åriga loppisfynd, som jag tror om jag minns rätt endast gav en femma för, ja jag gav faktiskt inte mer, I år känns det redan som om den kommer få en mer framskjuten placering än tidigare, självklart så står den på bilden bara på platsen för test och rengöring, vi får avvakta tills 1,a advent och se vart den hamnar i år.......

Lördag i Genarp och Åkarp

Publicerad 2012-11-27 21:37:00 i Allmänt, Belysning, Glas, Keramik, Retro,

Eftersom Malmös prisbild inte stämde riktigt med våra förväntningar styrde vi på lördagen kosan mot dess omgivningar, nämligen Genarp och Åkarp. Där var priserna mer i samklang med oss och vi hittade en hel del bra saker.
Redan i fönstret till Erikshjälpen i Åkarp såg jag denna adventsljusstake i teak från Luma och det blev förälskelse vid första ögonkastet. När jag sedan kom in var den inte prismärkt för man hade inte tänkt sälja den just denna dagen! Varför då sätta ut den i hyllan? Som tur var så höll mannen bakom disken med mig (han stod där tillfälligt) och han tog undan den och efter kontakt med ansvariga fick jag köpa den. Tack!
I Åkarp köpte jag även 11 stycken av dessa gula koppar i perfekt skick. De saknar märkning men jag gissar att de är tyska då de påminner om andra koppar jag sett som har Tyskland som ursprung.
Ytterligare en Pala av Helena Tynell till min samling. Denna gång en stor i den lite mer ovanliga blålila färgen.
Dessutom en ishink med ett annorlunda utseende.Märkt BMF och ett N samt handgemalt. Vilket säger mig att den är tysk. Trodde dock att den märkningen, BMF, gällde de berömda ljusstakarna. Metallen ska vara mässingsfärgad vilket inte syns på bilden.
I Genarp köptes sex frukttallrikar av okänt ursprung. Ekeby? Gabriel? eller något annat.
Två stycken koppar från Biltons i England.
En grön Aldo Londi vas från Italienska Bitossi.
Lasse köpte en Ferrari från Corgi i originalförpackning. Dessutom köpte vi lite olika textiler som vi återkommer till, samt lite småsaker som vi får visa senare. Vi svängde även inom Lund där dessa, halvdjupa, tallrikar inköptes, sex till antalet.
Eftermiddagen och kvällen spenderades i Malmö med shopping av det nyare slaget samt årets första riktiga julmarknad, fika på nyrenoverade Centralstationens Espresso House och middag på Texas Longhorn på kvällen.

Semester

Publicerad 2012-11-26 22:54:00 i Allmänt, Glas, Keramik, Textilier,

Veckan som gick hade Lasse och jag tagit höstsemester. Inte för att vi hade bokat någon resa utan för att vara lediga och hitta på lite av varje. Vi hann med både höststädning i Hulebäck, en bussresa till Tyskland och att tillbringa veckoslutet i Malmö. I Malmö besökte vi Tutankhamonutställningen på Malmö Mässan. Är man bara lite historieintresserad är det en utställning värd ett besök. Den finns kvar fram till den 17 februari. I Malmö stannade vi två nätter så vi hann med både restaurangbesök, shopping och loppisbesök Vi tittade även in till Precis en sån och konstaterade att butiken var lika trevlig i verkligheten som på bild. Tyvärr fick vi inte träffa Carina själv, eftersom hon inte var där, men vi träffade en annan trevlig kvinna som jag oturligt nog glömde fråga vad hon hette! Malmös loppisar blev vi dock i gemen väldigt besvikna på. Både Emmaus, Myrorna och Erikshjälpen hade priser som om de var antikaffärer på fina gatan i Stockholm. Bra mycket högre än motsvarande butiker i resten av landet. Eftersom Lasse reser mycket i jobbet och vi tillsammans åker runt halva Sverige sommartid på kanottävlingar så har vi varit i en hel del olika butiker. Inte ens i Stockholm har de samma prisläge. På grund av det la vi en del av lördagen på att bila till några andra orter runt Malmö. Där var prisläget betydligt bättre! Några få inköp gjordes dock i Malmö på fredagen och vi hittade ett ställe som hade både trevlig personal och hyggliga priser, nämligen Sopstationen.
De här tre små Tore Borgfigurerna stod och väntade på Emmaus.
"Nya" gardiner till vardagsrummet från Myrorna. Tyvärr kan jag som sagt inget om tyger, men ser på material och sömnad att de måste ha några år på nacken. Passar väldigt bra hemma hos oss.
Den här fina vasen av Gunnar Nylund i chamotteteknik från Rörstrand köpte Lasse på Sopstationen.
Den här lilla bägaren i form av en ishink köptes även den där. Ishink kan det inte vara för den är så pass liten att efter tre fyra isbitar så är den full och det kan ju tyckas onödigt att lägga dem där då och inte direkt i glaset.
Dessutom ytterligare en skål från SEA Glasbruk Kosta. Lasse har nu två skålar, en vas och en ljusstake i denna serie som vi ännu inte hittat upphovsmannen till eller namnet på. Det får vi återkomma till.

Helgsvep i Malmö

Publicerad 2012-11-23 17:49:00 i

Då har vi just avslutat vår första dag i Malmö med ett besök på Thutankamon utställningen. Ett klart sevärt utflyktsmål i Malmö. Övriga dagen var vikt till "loppisfynd" jakt å tyvärr så får än
så länge Malmö bara*** av 5 möjliga. Det krävdes hela min list å prutförmåga dvs Liz drar sig undan innan jag lyckades erövra den till i mina ögon ett bra köp.

Mer kommer i mon kväll när vi har checkat in på morgondagens hotell.

Nu så..

Publicerad 2012-11-19 19:04:00 i Allmänt, Glas, Keramik, Porslin, Retro,

Nu så har jag fått hjälp att fotografera det som blev misslyckat igår. Det är en av nackdelarna med att ha mitt lilla ärftliga bekymmer, vissa dagar darrar man mer än andra och då går det inte alltid att fotografera hur många gånger man än försöker.
Fyra läckra glögg/punchmuggar. Vet att jag har sett modellen tidigare men kan för mitt liv inte komma på vem som är tillverkaren och tyvärr är dessa omärkta.
En flaska från Holmegard som är etikettsmärkt.
Ett stort blått fat från Gabriel.
Den blå vasen med prickar är märkt Gabriel, den orangebruna står det Sweden under samt något ytterligare som tyvärr inte går att tyda eftersom det ligger så mycket glasyr i.
Väggkonsol i porslin utan märkning men i klar Jugendstil. Påminner om Ekeby, men utan numrering eller annat så, vem vet?
Upptäckte även att de fyra textiltabletterna/underläggen jag köpte förra veckan var märkta Laurids Lönborg! Där ser man. PS! Glöm inte oss!!
Nä, jag ska inte glömma er! Söta små filurer, eller hur? Inte så billiga trots att det var loppis, men jag kunde inte motstå dem.

Julloppis hos Litauenhjälpen

Publicerad 2012-11-18 22:38:00 i Allmänt, Glas, Textilier,

En gång om året har Litauenhjälpen en speciell julloppis. Den innebär julmusik, fika och lotterier förutom loppis. Loppisen är givetvis julinspirerad men även andra saker finns till försäljning i mån av plats. Där var vi i går. Dagen däremot har ägnats åt konsert på Marinmuseum med BellaDonnakören där jag sjunger när jag inte jagar prylar. :)
Så här kan det se ut från körens sida strax innan en av dagens två föreställningar i Galjonssalen. Nu till helgens inköp.
Två sådana här ljusmanschetter eller ljuskronor som det står på originalförpackningen. Glaskulor i olika färger följer med så att man kan variera kombinationerna. Tillverkades av en firma som tydligen hette Eric Dalmas och är enligt rester av en prislapp sålda på NK.
Tre sådana här kappor i rött med vita hjärtan. Två juldukar, där den röda märkt Hilja är helt oanvänd.
Ytterligare två små dukar och två metalljusstakar. Ystadmetall?
En kaffekvarn, modell brandpost! Jag har aldrig sett den här modellen tidigare.
En trevlig ljuslykta. Återkommer imorgon med de sista bilderna då de inte blev så bra. Beror på att den här fotografen ibland har lite problem med sina händer och darrar till lite för mycket.

Allt går igen.......Eller?

Publicerad 2012-11-17 16:19:00 i Allmänt,

Kan bara inte låta bli och fnissa lite när jag nu kan se Min! och då menar jag min Advent ljusstake överallt. För ca 12-15 år sedan köpte jag en elljusstake på loppis för en femma(5:-), jag har fått armbåga mig fram varje jul och försökt slå dövörat till från alla gliringa och kommentarer när den väl ha fått en plats i något fönster som helst vetter mot någon skog eller minst mot norr.
Vad är nu detta för skapelse.? Jo det är ju självklart en idag super "hipp" smidesljusstake som Erik Höglund har designat, med små trevliga glasbitar i olika färger och former. Ni kommer att få se den när vi har plockat ner julpyntet från vinden. Jag tror att jag i år kanske får en enklare sits när det gäller placeringen, vi får se?. Nu finns den ju för fyrsiffriga belopp på tradera och i nästan alla julreklam från lampaffärerna som nytillverkad. Har i dag även besökt en av våra egna loppisgrottor som säkert Liz kommer att återkomma till........

Helgens skörd del 4

Publicerad 2012-11-15 17:48:00 i Glas, Porslin, Textilier,

Äntligen är jag så då framme vid den sista rapporteringen av inköpen. Hoppas ni inte tyckt att det blivit för långrandigt.
En liten flaska/burk med korklock av lite annorlunda form. Känns finsk för mig men här har jag inte mer info att ge just nu.
Tre stycken Tindra ljusstakar i sin förpackning. Tillverkade för Liljeholmens Birgittaljus och där tanken var att man skulle sätta ett ljus vid varje kuvert på middagsbjudningen. Det måste ha blivit väldigt varmt med en massa tända ljus runt bordet!
Åtta stycken assietter från Karlskrona med ett annorlunda mönster och en stämpel som indikerar tidigt 30-tal. Hald?
En barnservis med en djup och en flat tallrik. Även den från Karlskrona men omärkt. Sött mönster men det är väl inte många som blir döpta till Percy idag?
Dessutom lite textil. Här i form av en bordsduk i gult samt ett stycke tyg som jag som vanligt inte vet om det är gammalt eller nytillverkat. Snyggt är det i alla fall med rejäl Retrofeeling.
Till sist lite jul. En helt oanvänd julgardin med tomtemotiv, fyra randiga tabletter från 60-talet och en väldigt lång löpare.

Helgens skörd del 3

Publicerad 2012-11-14 21:45:00 i Glas, Porslin,

Precis hemkommen från bio. Såg Skyfall tillsammans med en massa andra Unionenmedlemmar. Det var Unionen som bjöd. Tack för en trevlig kväll! Så var det då dags för ytterligare bilder på helgens inköp.
Börjar med en ljusstake från SEA Glasbruk Kosta. Har tidigare en grön vas med den gamla guldfärgade etiketten med röd text och en grön skål i samma serie.
En skål i sk lysterglas. Troligtvis EDA Glasbruk. Tycker den är riktigt läcker i all sin kitschighet.
En italiensk skål, för pasta? Märkt Ceramica Primula Decorata A Mano. Kan ingen italienska men gissar att det betyder något i stil med att "blomsterdekoren är under glasyren". Men jag kan ju ha helt fel!
Två små söta grisar för julgransljus.
Ett litet lövformat glasfat både signerat och etikettmärkt Orrefors. Detta hittade jag på ett ställe....
... och på ett annat hittade jag detta. Det är mycket större och tyngre och även det är signerat och etikettmärkt Orrefors. Tyvärr kommer inte deras underbara djupgröna färg fram hur jag än försöker fotografera det. Imorgon ska jag försöka hinna med att lägga in de sista bilderna.

Helgens skörd del 2

Publicerad 2012-11-13 17:55:00 i Glas, Porslin,

Så kommer då andra delen av vad som inhandlats.
En fin delfin med hål för blommor som passar utmärkt i vår Percyskål, Gyllen, från Gefle.
En räkskål i minsta storleken från Gullaskruv.
En sås/smörkarott med närmast harpälsliknande glasyr från Kronjyden Stentöj i Randers. Enligt uppgift av Jens Harald Quistgaard, 60-tal. Firman övertogs 1972 av Bing & Gröndahl.
En signerad miniatyr av Ulrica Hydman-Vallien för Boda. Passar bra i min samling av glasminiatyrer av Ulrica och Bertil. Nu var inte detta allt! Fler saker kommer imorgon.

Helgens skörd del 1

Publicerad 2012-11-12 18:21:00 i Glas, Porslin, Textilier,

Som tidigare nämnts så gjordes det en del inköp i helgen plus lite i veckan som gick. Jag försökte ta en bild på allt tillsammans men det ville inte kameran. Antagligen för mycket på en gång samt inget dagsljus vilket gör att jag får ta varje pryl för sig. Det i sin tur innebär flera inlägg under veckan, vilket ju i och för sig bara är extra kul.
Börjar med ett fint knäckebrödsfat i teak med hjärtan. Passar bra nu till jul!
En ugnsform från Villeroy & Boch.
En glasvas med hållare i koppar i Jugend.
En vävd prydnadskudde till soffan.
En glasprydnad från FM/Färe Marcolin i Ronneby. Tyvärr kommer dess fina djupblå färg inte fram på bilden.

Tavlor

Publicerad 2012-11-11 22:53:00 i På gång, Tavlor,

Helgen har inneburit bla två tavlor! I går gjorde jag en utflykt till Kalmar för ett IKEA besök då vi behövde komplettera med lite saker både här hemma och i Hulebäck. Men innan IKEA så passade jag på med ett loppisbesök.
Det resulterade i denna tavla målad av Lis Köhler 1960. Den hänger nu i vårt kök. Jag köpte en del andra saker men visar dem senare i veckan
. Idag åkte vi förbi en söndagsöppen loppis och det besöket resulterade i denna målning från Gamla Stan signerad Lindblom som nu hänger i arbetsrummet. Jag brukar vanligtvis inte köpa tavlor i någon större utsträckning och så blev det två på en helg. Där ser man!
Idag har vi lagt ut lite nya saker på Tradera. Ett fat och en liten vas i serien Eterna av Gunnar Nylund för Rörstrand, Evert Taube av Tore Borg, två saladjärer med två äggkoppar Dukat av Skawonius för Karlskrona samt en kanna med lock Rosett av Stig Lindberg för Gustavsberg.

Retrouggla

Publicerad 2012-11-09 18:06:46 i Allmänt,

Nu har den äntligen kommit på posten. Min fina uggla som jag beställde av Retrougglan efter det att jag sett hennes alster hos Ljuva 50-tal.
Visst är han fin där i stolen tillsammans med min orangea Viola Gråstenspläd från Tidstrand? Ytterligare en finns i Vaxholm. Tack, snälla, för jättefina ugglor!

Två? Nää, fyra!

Publicerad 2012-11-07 20:21:00 i Glas, Keramik,

Tänkte sent omsider göra som en del andra. Sia om vad som kommer stort om två år. Nu kan jag inte välja två saker utan tar fyra stycken inom två områden. Jag börjar med keramik.
Keramikfigurer av alla de sorter. Här i form av en sjömansgosse av Elsi Bourelius JIE.
Keramiktavlor. Här en av Lisa Larsson. Sedan har vi glas.
Äldre servisglas av både kända och okända modeller,
Föremål av klarglas. Både som här i form av figuriner, men även vaser, ljusstakar, skålar mm. Snobben från Färe Marcolin i Ronneby och ett huvud av Erik Höglund Boda.

Middag med Hald och Palmqvist

Publicerad 2012-11-05 20:23:00 i Belysning, Porslin,

Ja, inte med konstnärerna själva utan med deras söner Fibben och Jonas. Det var på fredagskvällen som alla utställare på mässan bjöds in till Karlskrona porslinsmuseum. Fibben Hald var föredragshållare på mässan och Jonas Palmqvist sålde boken han skrivit om sin far. Det var en av de trevligaste mässor vi stått på, so far och för er som inte varit där kan jag bara rekommendera - åk dit! Ny chans om två år.
Boken ifråga som vi givetvis köpte.
En något dålig bild på de båda tagen med telefonen ur en lite sned vinkel eftersom Lasse satt jämte Jonas när Fibben kom fram. Tyvärr missade vi att ta med kameran på kvällen. Den låg givetvis kvar uppe på mässan.
Vårt bord i en paus i uppackningen, därför ser ni min kaffemugg i bild. :) Här syns även vårt päron märkt Daydream Made in Australia. Precis samma märkning som Porslinans äpple! Dessa tillverkades i Australien för Firma Svenskt Tenn och det finns päron och äpplen. Är väldigt förtjust i detta själv och egentligen vet jag inte om jag vill sälja det. Som ni förstår av detta så sålde jag det inte på mässan, men mycket av det som syns på bilden och en hel del mer gick åt.
Denna lampa har vi precis lagt ut på Tradera likaså vaserna här nedan.

Om

Min profilbild

Undantaget

Medelålders par som skriver om antikt, retro , loppmarknader och auktioner vi besöker. Om vårt lilla sommarprojekt "Undantaget i Hulebäck" i Småland och om annat som sätter guldkant på tillvaron.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela