Undantaget i Hulebäck

Antikt ,Retro och Kuriosa
Lucka nummer 10

Publicerad 2013-12-10 09:11:00 i Allmänt, Retro,

Den tionde december är det min födelsedag och när jag var liten trodde jag att man flaggade för mig! Nu vet vi ju alla att så inte är fallet utan det är ju Nobeldagen, dagen med stort F som i fest. Så vad passar inte då bättre än att visa lite smycken. Jag är väldigt förtjust i smycken av äldre datum, speciellt 50- och 60-talens silversmycken. Det började med att jag fick några av min mor och sedan hittade jag ett armband på loppis och på den vägen är det.
Armbandet fick jag av min mor. Tillverkat 1961 av Alton smycken i Falköping ett företag som grundades redan 1928. Även de andra smyckena är därifrån. Örhängena, tillverkade 1958, har jag också fått tillsammans med ett armband som jag en dag la på en tvättställskant och så fanns inte det mer. Broschen, från 1954, köpte jag på Antikmässan i Älvsjö för några år sedan.
Smycken kan även köpas på loppis precis som dessa tre. Glashänget är designat av Erik Höglund och saknade rem när jag köpte det. Broschen med ekollon på eklöv hittade jag på Täby Galopp i somras. Det är av keramik och har Uppsala Ekebys gröna färg (syns tyvärr inte så bra på bilden) så kanske har det tillverkats där? Halsbandet som även det är ett loppisfynd är i tenn.
Manschettknapparna i etuiet är inköpta hos butiken "An ideal for living" på söder i Stockholm via ombud. Dessa visades på Instagram i somras och Lasse fastnade direkt och affären gjordes upp på mail och sonen hämtade! De andra manschettknapparna har han fått efter sin far, det är mycket militärer inom marinen i den släkten. Tennbroschen tillverkad av tennsmeden Bengt Blomqvist 1965, köptes på auktion för många är sedan. I samma köp kom slipsnålen med ett A på blå emalj och den lilla namnplattan i silver. Ingen i vår familj heter något på A eller E.Johansson men de får stanna ändå. Tycker de är lite charmiga.Namnbrickan är stämplad 1924!
En brosch från 1954 och tillverkad i Jönköping, armlänken 1964 i Malmö. Halsbandet är importstämplat och likaså armbandet. Alltihop inköpt på olika idrottsloppisar!
När man ska se hur man tar sig ut i smyckena krävs ju en spegel, eller hur? Denna lilla ljuvliga handspegel i silver med ett slingrande jugendmönster och otydbart monogram har endast en stämpel som ser ut som ett schiffer. Kan den kanske vara rysk ursprungligen? Gårdagens luckor stod "Re-DiZaIn" och "Retrolux" för och imorgon kan ni kika in hos "Audrey Fenn och allt fint". Vet tyvärr inte hur man länkar så ni får leta själva. Till sist vill jag bara lämna några goda råd till er som har barn födda i december när det gäller födelsedagen; ge dem aldrig presenter med julpapper, säg aldrig att det blir inte så mycket nu för det är/har varit jul, uppvakta inte med julrelaterade presenter, ta er tid för födelsedagskalas trots julstök och bjud inte på en julfest istället. Tro mig, jag vet!

Textil i juletider

Publicerad 2013-12-03 12:26:00 i På gång, Textilier,

Förra helgen hade jag stor utrensning och sortering av mina jultextilier. Det blev en hel pappkasse full som jag lade ut till försäljning på Tradera. Idag gick de första paketen iväg till förhoppningsvis nöjda auktionsvinnare. Får medge att mycket gick alldeles för billigt men bättre det än att de ligger i mina skåp. Där gör de ingen människa lycklig. Så vad gör jag då på lördagens loppisrunda? Jo, köper mer jultextil! Kan ju inte låta bli när det ligger så mycket fint i hyllorna.
Eller vad sägs om denna söta bonad signerad BoWa? BoWa står för Bodil Wallman som har designat många fina tryckta textila mönster.
Här kommer ytterligare en designad av BoWa.
Denna bonad fick också följa med men tyvärr har jag ingen aning om vem som ligger bakom då den är osignerad. Bakom rent bokstavligt ligger däremot en tablett med äppelmönster.
En ny duk till köksbordet blev det också. Denna, som jag tycker, helt underbara med mönster av snögubbebyggande barn.
Slutligen köpte jag dessa små löpare. Har en längre sedan tidigare som kommer från mitt föräldrahem. Den låg alltid på orgeln som kom från mormor och finns tyvärr inte med oss längre. Den fick gå till de sälla jaktmarkerna vid senaste flytten, dels för att den inte fick plats men främst för att den inte gick att spela på längre då den var ostämbar. Den var dessutom supertung och målad i ett tjockt lager svart färg, Den hade tidigare stått i ett missionshus och där ansåg man det syndigt med mönster på orglar!
Vill passa på att lämna ett litet tips. På loppisar hittar man allt som oftast fina midjeförkläden i trevliga tyger. Om man som jag då inte använder förkläden så ofta och dessutom inte är femtitalstunn om midjan så kan man sy en kudde. Hittade detta förkläde i höstas och det har legat i skåpet ett tag.
Så här blev baksidan med en rosett av midjebandet och en stuv loppat Ikeatyg. Blev väldigt nöjd. Till sist vill jag påminna om Retrobloggarnas adventskalender! Dagens lucka, den 3 december, hittar ni hos "Fina Fyndet". Hela listan återfinns hos lucka nummer ett "Tant Emmas bravader". Själv är jag lucka nummer 10 så titta gärna in då igen.

Om

Min profilbild

Undantaget

Medelålders par som skriver om antikt, retro , loppmarknader och auktioner vi besöker. Om vårt lilla sommarprojekt "Undantaget i Hulebäck" i Småland och om annat som sätter guldkant på tillvaron.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela