Undantaget i Hulebäck

Antikt ,Retro och Kuriosa
Jullov....

Publicerad 2012-12-28 15:35:00 i Allmänt, Heminredning, Retro,

..har jag inte. Suttit på jobbet i två dagar och försökt få ordning på ett gigantiskt medlemsregister som kommer sig av att två föreningar slås ihop. Ska försöka få till ett inlägg innan jag åker upp till Hulebäck för att fira helg. Nyår har vi dock tänkt oss att vara tillbaka. Jag älskar nämligen att titta på fyrverkerier!
En liten bild på Nala som är på besök från huvudstaden. Det är knappt hon syns på fårskinnsfällen. Den ligger på en sk lappsoffa som jag ärvt efter min mormor som var norrifrån. Hon kom från en plats som jag tycker har bland de vackraste ortsnamnen i Sverige. Drömme, Sidensjö. Visst är det lite speciellt?
På landet har vi denna att vispa med. Ibland längtar man efter en elvisp men för det mesta är den alldeles utmärkt.
Tomten som hängt med mig ända sedan min första jul.
Så till sist, tavlan som finns vid min säng och som påminner om när man sov över hos farmor i Västergötland som barn.

Några till

Publicerad 2012-12-19 22:55:00 i Allmänt, Retro, Tavlor,

Även nästa årtionde producerade trätomtar. Dessa två är från slutet av 70-talet då jag fick dem i present.
Kan man säga att de är barn av sin tid? Med demonstrationsskylten i högsta hugg! Den söta lilla ängeln av plast är den först julprydnad jag köpte till mitt inackoderingsrum när jag gick på gymnasiet, så även den bör vara från 70-talet.
Mässingsängeln däremot inhandlades på PMU för några veckor sedan.
Samtidigt köpte vi denna ljusstake, design Rolf Parmstad, Konsthantverk Karlskrona. Rolf Parmstad född 1930, har bla studerat för Carl Malmsten.
För några veckor sedan kom även dessa två läckra glasunderlägg, i just glas, med hem. Någon som har en ledtråd om var de kan härstamma ifrån? Rester av en etikett syns på utsidan av det ena men någon text syns inte längre. Skulle gärna ha fler av dem.
Avslutar med ett porträtt av min mor, ca 14-15 år gammal. Ett kolorerat foto, vilket var vanligt runt 1953-54 när det bör vara taget. Nu tar vi en kort bloggpaus för att fira jul i Hulebäck och återkommer framåt nyår. GOD JUL önskas alla bloggläsare!

Tomteparad i trä

Publicerad 2012-12-18 22:25:00 i Allmänt, Glas, Retro,

Så var de då nere från vinden. Hela bunten!
Är egentligen inte något större tomtefreak men dessa söta i trä måste vara med allihop.
Det började med den här sötnosen med släde. Han fanns i mitt föräldrahem och för ett antal år sedan fick jag honom av min mor.
Några år senare hittade jag killen på skidor på en bordsloppis och eftersom jag såg att han borde vara kompis med min, fick han följa med hem.
Efter det dröjde det utan att jag tänkte så mycket på de där tomtarna mer än vid jul. Så förra sommaren dök han med ljusstaken upp på en idrottsloppis och bara någon vecka senare han i grått. I år har det bara rullat på med ännu fler och jag tycker jag ser dem mer och mer. Den röda bocken fick jag som liten av min farmor och hans kompis, som faktiskt är av metall, köpte jag för tre veckor sedan. De flesta tomtarna är från Bo Svensk Konsthantverk och är från 60-talet men någon har annat ursprung men passar ändå in i samlingen.
En nötskål som även den kommer från mitt föräldrahem.
Ibland lönar det sig att prenumerera på en tidning. Nappade på ett erbjudande från Hem och Antik och fick denna härligt äppelgröna Mariskålen från Iitala, minsta storleken, som kom med posten idag.

Lucia är här......

Publicerad 2012-12-13 22:25:00 i Allmänt,

Ja, hon har ju varit här hela dagen, men jag har inte hunnit med riktigt förrän nu!
Lucia som inköptes i början av 80-talet tillsammans med delar av min lilla tomtesamling.
Vackra amaryllis som snittblommor. Amaryllis är min absoluta favorit bland alla julblommor. Vi fuskade och tände tredje adventsljuset idag. Det är ju lite att ta av. Trevlig Lucia önskas alla!

En ny liten gäst

Publicerad 2012-12-11 21:45:00 i Glas, Porslin, Textilier,

Det har flyttat in en ny liten gäst hos oss. Hon säger sig heta Lotta men mycket mer vet jag inte, mer än att hennes upphovsman/kvinna har initialerna J Y. Har nu i efterhand hittat att dessa initialer ska stå för Irma Yourstone. Irma drev bl a tillsammans med sin man keramikverkstad under flera år. Irma är syster med Ilse Claeson.
Visst är Lotta söt? Det var som gamla tiders auktioner på fattighjon och man ville endast ha en femma för henne. Här hos oss kommer hon att få det bra!
En syltburk säger man att detta är. Serien heter Delikatess och är av Karin Björquist från hennes tid på Gustavsberg. I bakgrunden sitter Lotta och läser.
En karaff för julsnapsen med kurbitsmåleri troligtvis från sekelskiftet 18-1900 med texten "Skål gubbar". Med andra ord är det tur att jag inte tycker om att dricka snaps för ur den flaskan har jag ju inget att hämta!
Duken Äppelfia av Rolf Lagersson för KF. Blir det långtråkigt i jul kan vi ju alltid ta fram duken! Alla dessa inköp för mindre än vad en snaps kostar på krogen.
En lite julsång från kvällens avslutning på denna terminens körövningar. Bilden tagen från Instagram där jag numera finns under namnet Lizundantaget och Lasse under? Gissa vad?

Julduk

Publicerad 2012-12-06 20:41:00 i Textilier,

Precis som senaste numret av tidningen Retro måste jag ju presentera en julduk
Den här duken av Brit B har vi haft på vårt köksbord i några år nu. Ser nu när jag skärskådar bilden att julstjärnorna inte kom till sin fulla rätt på bilden. Annars är de jättefina i den gamla skålen av nysilver från förra sekelskiftet. Någon glad själ har tyvärr varit lite för frikostig med putsen så den har blivit gul på vissa ställen vilket gör att jag inte putsar så mycket på den. Vill ju inte förstöra den ännu mer.
En närbild på duken. Fläcken är vatten jag spillde när jag tog väck julstjärnan.
En hälsning från Hulebäck som det såg ut i lördags innan snön kom "på riktigt"

Ledsen o arg

Publicerad 2012-12-06 11:08:55 i Allmänt,

Precis lika ledsen som man blir om man får ett trasigt paket från Tradera blir man när folk inte betalar!
Sålde för närmare tre veckor sedan några Bellisfat men har ännu inte fått betalt trots påminnelse.
Då var det dessutom en väldigt låg totalsumma.
Varför bjuda och inte genomföra affären?

Nytt spel

Publicerad 2012-12-04 21:08:00 i Allmänt, Glas, Porslin,

Nytt spel till jul och vad passar väl bättre än ett som heter Retro!
Ytterligare ett fynd från loppisen i Staffanstorp. En sillburk i glas till jul, men eftersom någon diskat locket lite hårt får vi fylla den med exempelvis julgodis.
Två uppläggningsfat Terminus från Lidabruk, Rörstrand och tre djupa tallrikar Fix från Gefle. Fix är vad jag hittat av Helmer Ringström, Terminus har jag inte hittat någon upphovsman/kvinna till.
En kanna med basthandtag märkt undertill B R 516.
Ett litet salt och pepparset för köksbordet..
Tre assietter Kastehelmi från Iittala av Oivo Toikka 1964.
Till sist några Malmöbilder. Maffig lampa,men Vegetarisk Kofta vet jag inte om det låter så lockande, eller?

Första advent

Publicerad 2012-12-02 19:13:00 i Allmänt, Belysning, Glas, Heminredning, Keramik,

Första advent vaknade vi upp till snö här i södra Sverige. Längre upp har det ju snöat ett par dagar men inte här. Nåja, vi åkte upp till Hulebäck för att adventspynta i fredags och där hade det kommit något som skulle föreställa snö, men den täckte inte marken. Nu gör den det!
Adventsbild från Hulebäck med en elektrisk ljusstake i keramik med ovansida i teakfärgad plast, inköpt på en idrottsloppis för ca fyra år sedan. Tyvärr saknar den märkning och jag har inte sett någon likadan varken förr eller senare. Kanske någon annan som vet? RETROknoppen meddelar att den är av Carl Arne Breger åt Luma. Hittade efter detta att den tillverkades på Gustavsberg. Tack för hjälpen.
Så här fin blev vår nya teakljusstake från Åkarp.
Och så här blev Lasses ljusstake i sovrumsfönstret med nyinköpta gardiner från Myrorna i Malmö.
Ytterligare ett inköp från Lions loppis i Staffanstorp. Vasen är märkt Inside men mer vet vi inte om den.
Ett fat märkt Tilgmans -56. Ovansidan i blomform och undersidan som kronblad.
En stor väggplakett från Söholm keramik märkt Noomi.
Vi avslutar dagen med adventsfika, nybakade lussekatter och en mugg av Blossas årsglögg med ingefära. Gott! Snön faller fortfarande utanför fönstret.Mysigt!

Om

Min profilbild

Undantaget

Medelålders par som skriver om antikt, retro , loppmarknader och auktioner vi besöker. Om vårt lilla sommarprojekt "Undantaget i Hulebäck" i Småland och om annat som sätter guldkant på tillvaron.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela