Undantaget i Hulebäck

Antikt ,Retro och Kuriosa
Modeller och string

Publicerad 2013-06-25 11:10:00 i Heminredning, Porslin, Retro,

Det märks att det är sommar nu! Inte bara på temperaturen utan på att tiden inte räcker till. Allt man vill göra plus att vi öppnat upp i Undantaget gör att bloggandet blivit lidande. Tanken är åtminstone ett inlägg per vecka men tyvärr har jag lite svårt att leva upp till det nu och så upptäcker jag att nu när jag är hemma i stan så har jag inte tagit några kort med kameran. Jag får förlita mig på bilder från Instagram. För ni som följer mig där vet att inläggen där rullar på som vanligt! Jag finns på @lizundantaget och Lasse på @lasseundantaget. Under gårdagen la jag upp bilder på ett antal modellkoppar från Karlskrona Porslinsfabrik.
Bland annat denna kopp. Dessa koppar köpte jag på en idrottsloppis för flera år sedan och de står numera på en lite hylla ovanför fönstret i Undantaget.
Hur vet jag då att de är modellkoppar och vad menar jag med det? Jo, när försäljarna tidigare åkte runt till bosättningsaffärerna hände det att de hade modeller med sig på de olika kopparna som fanns att beställa från fabriken, utöver kataloger. Kaffeserviserna tillverkades sedan efter det att beställningen gjorts.
Mina koppar har etiketter under flera av dem med beställningsnummer så att handlaren kunde hitta dem på beställningssedeln och samtidigt få en uppfattning om hur de skulle se ut i verkligheten.
Här förstår jag faktiskt inte hur man tänkt. Mönstret på insidan?
Det fanns flera förutom de jag köpte och så här efteråt vet jag inte varför jag inte köpte alla.
Avslutar kopparaden med några som Lasse köpte för ett par veckor sedan. De är också från Karlskrona men inte modellkoppar. Så var det då det här med string.
Var på auktion utanför Nybro helgen innan midsommar i en riktig Bullerbymiljö. Det fanns inte mycket retro utan mest äldre bohag till försäljning men tre stycken hyllor varav denna i äkta string med tidningshylla.
Denna kopia som tyvärr fått hyllplanen svartmålade.
Samt denna från bokhylleserien 3000 tillverkad av ABOS i Vaggeryd. Alla tre såldes i ett utrop vilket troligtvis skrämde bort några intressenter. Nu ska jag ta mig i kragen och fotografera md min vanliga kamera till nästa inlägg som jag hoppas ska komma efter helgen. Pass på att njuta av sommaren så länge.

Jag känner mig lite kluven...

Publicerad 2013-06-10 12:28:00 i Allmänt,

...inför det här med plåtburkar. För en vecka sedan kom bloggen Femtiotalsjakten med en bloggutmaning som jag tänkte haka på så här lite i elfte timmen. Det gällde att visa sina plåtburkar. I Undantaget har jag flera men det är inte dem utan de jag har behållit som jag tänkte visa. Upptäcker då att dessa faktiskt inte är så många som jag trodde!
Först ut är denna stora burk från Chokladfabriken Fyris i Uppsala. Den står i Hulebäck och vi förvarar torrvaror här vintertid. Allt för att slippa möss inomhus. Inköpt på en idrottsloppis för flera år sedan. Chokladfabriken Fyris startade 1911 och tillverkade kolor, fyllda och ofyllda karameller och konfektyr. Företaget avvecklades i mitten av 30-talet.
Nästa burk är från Svea Choklad. Även den förvarar vi som synes torrvaror i och den köptes på samma idrottsloppis.Svea Chokladfabrik låg i Norrköping och startade 1887. Man tillverkade först marmelad men övergick sedan till enbart chokladprodukter.2005 lades fabriken i Norrköping ner efter att Cloetta övertagit ägandet.
Även denna lilla söta burk antar jag är en konfektask men tyvärr vet jag inte för vilket företag. Den är mycket mindre än de andra två och står bara på skrivbordet och är fin.
På 70-talet blev lösviktste väldigt inne och i samma veva flyttade jag hemifrån och köpte då denna som har fått hänga med sedan dess. Köpte flera men de har avvecklats under årens lopp. Låter som om jag var lastgammal och det kanske jag är i vissas ögon men jag var bara 16 när jag flyttade.
Denna fick man som reklam när man köpte påste någon gång på 90-talet.
Detta blir den sista burken och den är nästan ny. Köptes med kolor i häromåret till jul och fungerar nu som kaffeburk. Men jag tycker den är så fin att den verkligen platsar hemma hos mig.
På nationaldagen var jag på trädgårds och byggnadsvårdsdag i Widebergs trädgård i Söderåkra. Denna trädgård anlades 1894 av John Videberg och sägs ha varit fantastisk med ett överdåd av växter, både svenska och exotiska, statyer och olika djur. Ett slags miniskansen och man åkte långväga för att titta på den och dricka kaffe med hembakat och det förrättades till och med bröllop här. Den stängdes i början av 70-talet och de efterkommande ägarna har under årens lopp låtit den förfalla. Nu har huset och trädgården fått ny ägare som försöker att återskapa det som går.
Skulle kunna fylla ett helt blogginlägg om denna dag med alla fina bilder jag tog men ni får nöja er med detta, i alla fall för denna gång.

Nu har vi öppnat!

Publicerad 2013-06-03 19:47:00 i Allmänt, Belysning, Heminredning, Om oss, Retro,

Den gångna veckan har varit full av förberedelser inför helgens stora begivenhet för vår del,säsongsöppnandet av Undantaget.Massor av lådor att packa upp, prismärkning och städning av vårt lilla hus.Vi har därför flyttat upp om än något tillfälligt, då Lasses semester inte har börjat ännu. När han är på resande fot så är jag tyvärr allt för mycket stadsmänniska för att bo här själv. Därför är det tillfälligt just nu, men vi kommer ändå att ha öppet fredag-söndag under juni, juli och augusti. Upptäcker att jag kommer att tänka på Gyllene Tider, vad nu det kan bero på.....På torsdag är det helgdag och då har vi extraöppet för de som känner för en liten utflykt.
I korsningen står den gamla cykeln och visar vägen med öppetväskan på pakethållaren.
Exteriörbild från öppningsdagen. Två stegar finns till salu men båtflaggan är redan såld.
Interiörbild från det "stora" rummet. Här syns bland annat den matgrupp i teak som vi har till salu för en billig penning.
Toilettebord från 50 -talet med originaltyg i toppenskick och glasskiva på bordsskivan.
Vi har mycket bestick till salu, bland annat dessa med teakskaft.
Två stolar till köket...
...eller kanske en ny lampa?
En långklänning till midsommar eller sommarbröllopet.
En dålig bild som visar helgens största händelse utöver öppnandet - vår son Erik, tog brons i K2 200m i kanot på världscupen i polska Poznan tillsammans med Christian Svanqvist. Dessutom hade vi finfrämmat en kväll innan då grannens kor helt plötsligt stod i vår trädgård. Ja, det händer saker även på landet. Jag har lovat att vara med i retrobloggarnas bloggutmaning som denna gång handlar om plåtburkar men det får bli i nästa inlägg.

Om

Min profilbild

Undantaget

Medelålders par som skriver om antikt, retro , loppmarknader och auktioner vi besöker. Om vårt lilla sommarprojekt "Undantaget i Hulebäck" i Småland och om annat som sätter guldkant på tillvaron.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela