Undantaget i Hulebäck

Antikt ,Retro och Kuriosa
Fuga - en samling på g

Publicerad 2013-02-26 15:12:00 i Allmänt, Glas, Textilier,

Så upptäckte vi då i helgen att vi samlar nog på Fugor! Inte något som skett medvetet utan det verkar nästan som om dessa valt oss.
Dessa har alla utom två följt med hem på senare tid. Den lilla i klarglas och den största blå har jag haft ett par år.
Denna saknas på bilden ovan. Den är i lite sämre skick och fanns med i en fyndlåda på en auktion i höstas.
En ishink samt en liten och en stor skål i klarglas.
En lila smalare variant samt en grå/rökfärgad skål/fat med låg kant. Tillägg: Har fått lära mig så här i efterhand att den lila är Pastillo av Lena Bergström.
Tre blå i olika storlekar. har fått lära mig att det finns sju olika storlekar utav standardformen, så då har vi fyra blå kvar att hitta. Dessutom alla andra varianter och färger, en samling som aldrig blir riktigt klar!
En del textil har det dessutom blivit, som denna gardinlängd. Textil kan vi stort sett inget om utan här går vi enbart på magkänsla.
Två blommiga gardinlängder och en randig duk.
En söt crimplenekappa från 60-talets Lapidus. Något mer gulbeige än vad bilden visar.
En detaljbild där de läckra knapparna syns. Tyvärr inte i min storlek varför den kommer att få söka sig vidare vid något tillfälle.
Annars har jag börjat släktforska på min egen släkt. För er som aldrig pysslat med detta kan jag berätta att är man bara lite intresserad så kan detta sluka en med hull och hår! Helt plötsligt har det gått flera timmar utan att man lagt märke till detta. Bilden är ur en födelsebok från slutet av 1800-talet.

Äntligen färdig!

Publicerad 2013-02-22 10:34:00 i Allmänt, Heminredning,

Så var jag då äntligen klar med kökspallen. Inte för att det har varit krångligt utan för att jag inte har tagit mig den tiden. I slutet av sommaren köpte jag en kökspall på en idrottsloppis för den ynka summan av 25 kr. Den var full av målarfärg och saknade linoleum på ena trappsteget och sitsen var trasig. Det var väl det som gjorde att ingen hann före mig och att försäljaren endast ville ha denna låga summa. Nu har jag rengjort den och putsat med Autosol. Jag köpte tallriksunderlägg på Svensk Tenn i höstas och dessa har nu skurits till och satts dit.
Så här fin blev den!
Någon annan som är fin är denna lilla dam som följde med oss hem på planet ifrån Stockholm. Matte och husse har åkt till Portugal och Florida på träningsläger så då får Nala, som hon heter, bo hos oss. Bilden från mitt instagram @lizundantaget, varför den blivit lite oskarp i uppförstorat skick. Jag tog ytterligare några foton på mässan som jag vill visa er.
En katt som ser lite märklig ut!
En katt från Nittsjö som är söt på sitt vis.
I stället för en Bobbycar kan det vara kul med en tax.
En annorlunda väska för utflykten med äkta Retrokänsla. Ångrar att jag inte köpte denna.
Denna träburk/papperskorg med lock med intarsia ville vi köpa men den var inte till salu! Varför stod den då framme i montern?
En väggprydnad för den idrotts- och historieintresserade.
Så till sist en dålig bild på en vacker ljusstake i Art Nouveau/Jugend som jag gärna hade tagit med hem om prislappen varit annorlunda.

Hemma igen

Publicerad 2013-02-18 19:10:00 i Allmänt, Belysning, Glas, Retro,

Hemma igen efter fem dagar i huvudstaden med omnejd. Flög upp i torsdags då Lasse skulle på ett möte i Stockholm. Under tiden gick jag en liten shoppingrunda som endast resulterade i en tröja. På fredagen var det så dags för första besöket på Antikmässan där huvudmålet var en träff med ett helt gäng trevliga retrobloggare.
Några bilder från träffen som skedde ute på mässområdet i en för tillfället lånad lokal. På lördagen åkte vi så ut till Älvsjö för att tillbringa dagen på Årets Antikmässa. Vill passa på att tacka Winterhagens Antik för inträdesbiljetten. När jag tittar igenom mina bilder upptäcker jag att de flesta innehåller lampor! Så mitt undermedvetna hade redan då bestämt sig för att det var en lampa vi skulle få med oss hem.
Denna Duett från Ikea design Bent Boysen kommer att hänga ovanför sidebordet i köket där vi alltid tyckt att det är så mörkt.
Mässans häftigaste golvlampa stod i montern hos Herr Judit.
Denna som jag tycker var utställningens snyggaste lampa stod i var jag tror var Borg Designs monter. Givetvis skulle någon sticka fram huvudet just när jag tryckte av. Vet inte vem han är, hoppas han inte tar illa upp att hamna här.
Ytterligare en snygg golvlampa.
Mässans märkligaste golvlampa. Vet inte vad jag tycker om den.
En nätt liten samling snygga lampor hos RÅMÅ.
En lampa som ser ut som en uppochnervänd vårlök.
Underbart snygga men nytillverkade!Konstnär Peter Hermansson och till salu hos Knutsson Konst och Antikhandel. Dessa väckte verkligen mitt habegär. Tyvärr så vill inte kassan räcka till för sådana utsvävningar!

I väntans tider....

Publicerad 2013-02-12 21:12:00 i Glas, På gång, Retro,

Ja inte som man kan tro utan på 2013 års Antikmässa i Älvsjö som går av stapeln i helgen.
Under tiden vi väntar på att se vad den har att bjuda på tänkte jag visa lördagens loppisfynd utöver tidningshyllan.
På PMU stod Myntrik och väntade. Myntrik var Föreningsbankens sparbössevariant innan sammanslagningen med Sparbanken till Föreningssparbanken, sedermera Swedbank.
Ett Glas från Kosta i serien Pippi av Vicke Lindstrand.eller R A Hickman. Har sett båda namnen i samband med denna glasserie.
En ljuslykta. Man kan aldrig få för många ljuslyktor.
En söt brosch i form av ett löv i silver från 1954 samt två kravattnålar.
En liten glasskål av okänt ursprung. Dessutom en barntallrik i ornamin med cirkusmotiv och peppar och saltströare i teak. Ni har väl inte missat listan på Sveriges Retrobloggare på bloggen"Retrofolk"? Där finns även denna lilla blogg med.

Vintageväskor och tidningsställ

Publicerad 2013-02-10 20:05:00 i Allmänt, Glas, Retro,

Söndag och auktion i Binga. Massor med folk och höga priser. Det var vad dagen idag bjöd på. Men några saker fick vi med oss hem även om man inte kan kalla dem för fynd direkt.
Denna vackra vy med vattenfall och en gammal gårdsmiljö slingrar sig vägen igenom och förbi på vägen till auktionslokalen som är inrättad i gårdens gamla maskinhall.
Dagens första inköp blev 6 glas från Åfårs glasbruk. Tre skira blå och tre rosa/lila. Vem som ligger bakom har jag inte funnit men av färgen att döma bör de vara från 50-talet. Åfors Glasbruk däremot är det glasbruk där Bertil Vallien och Ulrika Hydman Vallien brukar hålla till i och det grundades redan 1876.
Nästa köp var detta lilla snapsglas som av useeendet att döma har varit med om en hel del. Förr när glas var dyrbart så kunde man inte kasta ett glas bara för att foten gick av utan man svarvade en ny fot och i detta fallet har man till och med ristat in ett årtal, 179? Sista siffran är tyvärr oläslig efter alla år av användande.
Därefter köpte vi en röd hattask med rutigt foder från 50-60-talet och en grön axelväska från gissningsvis 60-talet. Tyvärr gör inte min kamera färgerna rättvisa utan de är mycket skarpare i verkligheten.
En bild av väskan från ovansidan som jag tagit från mitt Instagram, @lizundantaget. Här ser man färgen lite bättre samt att ovansidan är i lack med guldfärgade detaljer. Resten av väskan är i konstläder. Inuti är den märkt Creazione Joy.
Bordslampa med teakfot och orginalskärm i fröskalsbomull med broderier. Troligtvis sent 60-tal eller tidigt 70-tal.
Dagens sista inköp var denna spegel från sent 60-tal Detta vet jag eftersom jag hade en exakt likadan fast röd i mitt flickrum.
Dagens sista bild är från lördagens lilla loppisrunda. Ett tidningsställ i teak? där skivan dock kräver ytterligare lite behandling för att bli riktigt fin. Resten av fynden kommer senare i veckan.

Guzzini ishink

Publicerad 2013-02-06 20:34:00 i Porslin, Retro,

För ett par veckor sedan svängde Lasse och jag in till Vågen i Bergkvara. Vågen är en sk kretsloppsaffär där man bland annat säljer varor som lämnas i speciella containrar på återvinningsstationer i Kalmar kommun. Vågen drivs sedan i samarbete med omsorgen i Torsås kommun och sysselsätter personer med psykisk funktionsnedsättning och andra arbetshandikapp. Nackdelen är att det är öppet dagtid vardagar, alltså när man normalt inte är i de trakterna. Ibland kan man hitta en del riktigt bra saker där och denna gång blev det en ishink från Guzzini.
Ishinken som är i plast var komplett med istång och i bra skick.
Den är ofärgad och handtaget är silverfärgat.
På locket syns Guzzinis karakteristiska företagsmärkning. Guzzini är ett italienskt företag som startades 1912 av Enrico Guzzini och finns än idag. Deras produkter tillverkas numera alltid i miljövänlig återvinningsbar plast. Just denna ishink är lite äldre så jag antar att så inte var fallet när den tillverkades.
Passar även på att visa en tallrik med tillhörande bestick från Rosenthal. Detta set fick min far i gåva från Riksmäklaren någon gång på 70-talet men tyvärr bara till tre personer. Jag har aldrig stött på dessa någon annanstans så jag vill därför lägga ut en efterlysning att om det finns någon som har liknande eller om ni stöter på dem, så tänk på mig.

Kalmar Antikmässa och lite inköp

Publicerad 2013-02-04 20:57:00 i Allmänt, Glas, På gång,

I helgen var det Antik och samlarmässa i Kalmar Folkets Park. Här stod vi även förra året och sålde ut lite av överflödet. Då var det snöstorm och 22 minusgrader i år var vädret lite mer på vår sida. Visserligen minusgrader och på lördagsmorgonen hade det kommit lite snö men inte mer än att skottning var onödigt. På söndagen sken dessutom solen.Vi hade riktigt trevligt och det kom en hel del folk och handlade så vi har redan bokat in oss till hösten. Sedan är det ju så att det inte blir enbart försäljning utan man hittar alltid något som faller en i smaken. Termosen var en sådan sak. Såg den hos bordsgrannen redan på fredagskvällen när vi packade upp så jag slog till direkt vid öppnandet på lördagen så att den inte skulle hamna hos någon annan. Jag har länge velat ha en men trodde inte jag skulle hitta någon så fin och i så bra skick. Nästan som ny! Tack Linnea för att jag fick köpa den.
Lasse fastnade för denna blomkula av Kjell Blomberg från Gullaskruv. Det är vad jag tror minsta storleken. Dessa tillverkades 1963 och finns i minst fyra storlekar. På bloggen "Precis en sån" kan man läsa mer och se fler storlekar. Säljaren hade två storlekar och två olika färger på den stora, grön och blå. Men eftersom Lasse hade lite svårt att bestämma sig så hann dessa säljas vilket innebar att han fick nöja sig med den lilla.
Idag har jag jobbat extra på min gamla arbetsplats så på lunchen svängde jag inom PMU och köpte denna lilla sykorg i 60tals-stil.
Några servetter i trevliga färgställningar och fem stycken gröna glasskålar.
Närbild på en av skålarna.

Om

Min profilbild

Undantaget

Medelålders par som skriver om antikt, retro , loppmarknader och auktioner vi besöker. Om vårt lilla sommarprojekt "Undantaget i Hulebäck" i Småland och om annat som sätter guldkant på tillvaron.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela