Undantaget i Hulebäck

Antikt ,Retro och Kuriosa
Ändrade planer

Publicerad 2013-03-31 17:07:00 i Allmänt, Om oss, På gång,

Så åkte vi iväg i torsdags morse för att fira påsk i Hulebäck i Småland. Planerna var att vi skulle använda långledigheten till att dels röja i trädgården dels att börja ställa i ordning Undantaget inför sommaren. Torsdagen började bra med solsken och ett par plusgrader, sedan kom långfredagen..... med snö och snö och så lite mera snö. Snön vräkte ner i ett dygn och det slutade med att vi vaknade upp till 2dm på påskafton. Inte något optimalt väder för att röja i ett hus som saknar värme!
Vi hann dock förbereda för fler hyllor i det gamla köket men sedan tog det stopp eftersom vi behöver måla och tyvärr var det för kallt för detta. Det gick inte heller att städa och packa upp allt som står nerpackat eller köpts in i vinter eftersom detta då kräver att vi kan nyttja marken utanför som avställningsyta.
Som ni ser på bilderna finns det en del att packa upp och detta är bara en del av allt vi har. Minst lika mycket och mer därtill står på andra ytor och i olika förråd. Vi bestämde att det får vänta tills snön smält bort, vi har helt enkelt inget val. Så vi for hem och hälsade på Iris mormor där vi blev bjudna på påskmiddag med tårta som avslutning.
Men vädret gjorde även att vi svängde in till två påsköppna loppisar på hemvägen.
Lasse köpte en ryamatta från danska Wittrup i Vejle som han dock inte tänker behålla utan den har han nu till salu på Tradera.
En färgglad plåtbricka och en vinkork i form av ett teaktroll samt två påsar med påskägg i plast. Hittade inga innan påsk men nu låg de där så nästa år har jag till riset äkta retroprydnader.
En söt liten vas från Tilgmans till de vårblommor jag ännu hoppas på ska komma!
Två tallrikar i Rörstrandsserien Blå Eld av Hertha Bengtsson och två koppar av Barbro Löfgren-Örtendahls Blåbärserie i Karlskrona porslin. Dessa saknar fat men det hittar jag nog vid ett annat tillfälle. Jag har ett antal sedan tidigare och har tänkt att i en framtid ska det vara min finkaffeservis, vid sidan av de andra kaffeserviserna som visst också trängs i skåpen!
Två gardinlängder i detta tyg som jag vet att jag sett i ett annat sammanhang, men var?
En brunblommig duk, en brun lite bonad märkt med en i det närmaste oläslig signatur. Kan det stå Jark? Plus ett jättefint tyg som andas femtiotal men som lika gärna skulle kunna vara nytt av skicket att döma.
En lampfot från danska Söholm och en Krakel Spektakel av Lennart Hellsing. Vem minns inte hur han och Kusin Vitamin hängde och slängde i gardinerna! En klassisk ramsa som jag alltid fick sjunga för barnen när de var små. Men kan någon svar på varför man låter en skitig glödlampa sitta kvar i lampfoten fast skärmen saknas? Jag tycker det är ofta man ser det på olika loppisar. Nu förbereder vi oss på att snön och kanske även isen ska försvinna till nästa helg när kanotisterna kommer hem från Florida. Har isen då gått så kommer de ner och hälsar på, det vill säga gästar oss för att finna träningsmöjligheter i förhoppningsvis isfria vatten.

Textilinköp och ett nytt projekt

Publicerad 2013-03-24 14:36:00 i Textilier,

Vi har mer och mer börjat titta efter dukar, gardiner och tyger när vi är ute på olika loppisar. Inte för att vi har stora kunskaper på området utan mer av känsla för vad vi gillar. En del av tygerna hamnar hos Iris och hennes föräldrar, så också gardinerna med barnmotiv som vi köpte igår innan vi for på tvåårskalas. Så dessa hann aldrig bli fotograferade.Däremot dessa blev både fotograferade och följde med hem.
Orangea sammetskuddar. Vi hade sådana i vår klarblåa soffa när jag var barn.
Tre längder av detta. Känns som om de suttit på ett kontor eller liknande eftersom det är mycket tyg i varje längd. Någon som känner igen mönstret?
En duk med motiv från H.C.Andersens sagor märkt danish design.
En solgul duk med apelsiner. Här på bilden ser den märkligt nog inte så gul ut.
Några påskdukar samt en grön stor rund duk.
En blommig gardinlängd.
Paradhandduk av UllaS.
Tre gardinkappor.
Duken som ligger på köksbordet just nu.
Två klara 50-talsdukar.
Påskdukar igen! Helt plötsligt har jag flera påskdukar att välja på, jag som aldrig haft några tidigare. Vet inte vad som hänt. Massor med textil som får en att tänka på varmare tider. Vi var i Hulebäck tidigare idag för att börja städa inför påsk, men det blev ett snabbbesök. Ingen städning här inte utan det får vänta tills torsdag när jag inte kan komma undan! Så var det då projektet.
Här ser ni en del utav det. Nämligen ryggstödet och det gräsliga 80-talstyget som denna stol var klädd med. För en stol är det som ska stå framför skrivbordet. Just nu sitter vi på en köksstol anno 18-1900. Inte så bekväm efter ett tag.
Så här ser den ut just nu efter att ha blivit av med det gamla tyget och den smuliga stoppningen samt fått resåren förstärkt. Nu ska vi bara bestämma vad vi vill ha för tyg på den i fortsättningen.

Vårmarknad!!!

Publicerad 2013-03-21 16:24:00 i Allmänt, Glas, Porslin,

Ja det var vårmarknad vi åkte på i lördags. Tittar jag ut känns det som om våren bara finns i fantasin och man undrar var den tog vägen. Kanske den hoppar över 2013 och så blir det sommar med en gång. Fast det tycker jag vore väldigt synd.Annars började helgen med bio och premiären av Johan Falk- filmen "Kodnamn:Lisa". Jag är barnsligt förtjust i den typen av filmer och har sett alla som gjorts. Detta var den klart bästa i synnerhet med slutorden från Peter Rätz och varningen att det inte är så glamoröst att verka undercover. I söndags hade vi tänkt oss en tripp till Skåne och vårt årliga besök på Brösarpsmässan. För oss som även gillar antikviteter utanför Retrosfären så är detta en väldigt mysig mässa med äkta antikviteter som visas i den lilla byn Brösarp på Österlen i Skåne. I år firades det 20 års jubileum. Tyvärr blev det inte så av olika anledningar. Får trösta mig med de fina bilderna från St Olofs blogg. Så var det då detta med vårmarknad, solen sken, ja, det gjorde den men där var det slut med vårliknelsen. Det var minusgrader och när vi stod i kön så nämndes det att vissa hade haft runt 10 minus på morgonen. jag tittade inte på termometern innan vi åkte så jag vet inte hur vi hade det. Vi var först på plats men gick och strosade lite och två herrar i övre medelåldern hamnade framför oss i det som sedan blev kön in. Tyvärr måste jag säga, inte för att vi missade att vara först, utan för deras sätt när de väl kom in. Längst in i lokalen stod en teservis Spisa Ribb vilket de givetvis såg med en gång och rusade fram till. Inre delen är en gammal scen och man når den via en liten trapp. Här ställde de sig så att ingen annan kunde komma upp! Slet till sig kopparna och några av faten. Några säger jag för här kom ytterligare en herre i samma ålder och slet till sig resten av faten! Ja, ja. Vi fick i alla fall tag på bra saker ändå!
Fyra assietter Faenza från Arabia/Wärtsilä, fyra djupa tallrikar Saara, även de från Arabia och fyra djupa, de med lite frukt i mitten, August från Turi Design/Stavangerflint Norge. Faenza är designad av Peter Winqvist och Inkeri Seppälä i början av 70-talet. Saara är även den från samma period och av Peter Winqvist i samarbete med Anja Jaatinen Winqvist. August slutligen har jag tyvärr inte hittat något mer om.
Två assietter och två tallrikar Ax från Gefle, en tallrik Doris och ett upplägningsfat Olli även de från Gefle. Ax är det osäkert vem som ligger bakom men enligt boken "Svenska serviser" bör det vara Helmer Ringström. Servismodellen heter dock BD och det är Sven Erik Skawonius som ligger bakom den och mönstret kom även det i början av 70-talet. Doris tillverkades mellan 63-72 och här är det säkert att det är Helmer som är upphovsmannen och.servismodellen heter BK. Olli har jag inte så mycket att berätta om mer än att den tillverkades 73-76.
Ett litet fat Old Höganäs, en porslinbricka från tidigt 1900-tal, en plåtljusstake och en Kulan askkopp av Carl Arne Breger tillverkad av Gustavsberg.
Två små påskljusstakar i trä, en sillburk med teaklock och en sockerskål i teak från Ståko, Sweden.
Ugnsfat Mykolo även det från Gefle och designat av Berit Ternell.
Saftservis i ornamin från Västtyska Emsa.
Fyra små selterglas i olika färger med en lite "kantig" form. Vet inget om dessa så om någon kan upplysa om bakgrunden är jag mycket tacksam. Dessutom massor av vackra tyger och ett nytt projekt vilket får komma i ett eget inslag. Kan tyckas mycket men jag är ju inte själv, vi är ju två som handlar! Slutligen vill jag klämta lite extra för att Kajakklubben Eskimå nu i påsk drar igång sin loppisinsamling för att sedan ha loppmarknad i dagarna två på Långö i Karlskrona.

Pastillo och Lena Bergström

Publicerad 2013-03-16 14:19:00 i Glas,

I ett tidigare inlägg om Fuga så hade jag med en skål som jag trodde var Fuga men som Anna med bloggen"Retrolux" så vänligt påpekade så var det en Pastillo av Lena Bergström.
Lena Bergström är född 1961 i Umeå och har examen från Konstfack 1989 med huvudinriktning textil. Hon har fått flera designpriser och designat bl a för Orrefors, Ljungbergs, Klässbol och Designhouse Stockholm. Hon finns representerad på exempelvis Röhsska muséet, Nationalmuseum och Victoria and Alber Museum.
Hon ska även ligga bakom detta magnifika fat som jag har sedan tidigare....
.....samt detta lilla fat med samma form. Faten är inte helt runda utan har en något konvex form med en liten spets i två kanter vilket inte syns så tydligt på bilderna. De är dessutom mycket mer djupgröna än vad som framkommer.
Denna vas som är signerad Lena Bergström köpte jag på Porslinsmässan i Karlskrona 2010. Hon ligger även bakom mer vanliga ljuslyktan Puck. samt glasen Avanti och Squeeze mm.

Teaklampans öden och äventyr

Publicerad 2013-03-10 17:52:00 i Allmänt, Belysning,

Kommer ni ihåg den här lampan som jag köpte på auktionen i Binga för några veckor sedan?
Tyvärr var tyget väldigt smutsigt och visade det sig väldigt skört. När Lasse skulle rengöra skärmen så sprack den! Vad skulle vi göra nu? Skärmen var ju lite speciell och inte någon standardskärm precis.
Kommer ni sedan ihåg denna gardinlängd som köptes även den för ett par veckor sedan. Användningsområdena för en enda längd i detta glest vävda tyg är inte så många, även om mönstret är snyggt.
Så varför inte kombinera de båda och sy en ny skärm av gardintyget! Sagt och gjort efter att ha funderat ut hur jag bäst skulle lösa det så satte jag igång.
Samtidigt rengjordes hela lampan och teaken smordes in med bivax. Så här fin blev den!
När bivaxet ändå var framme smorde jag in de teakcosters jag köpte i lördags och putsade upp silverkanten.
Under lampan står detta lilla par som flyttade in till oss för säkert 10 år sedan. Jag har dock inte en aning om var de kommer ifrån eller vem som kan ligga bakom, trots att jag letat genom åren. Passar därför på att slänga ut frågan om det är någon som har en aning?
Det här däremot föreställer Nala,katt av rasen Helig Birma som är nere från huvudstaden och hälsar på oss under tiden hennes husse och matte är på träningsläger i Florida. En skrivbordsstol från sent 1800-tal kan viss vara bekväm!

Loppisbombning

Publicerad 2013-03-06 10:25:00 i Allmänt, Belysning, Glas, Keramik, Porslin, Retro,

Lovade återkomma med förra veckans övriga inköp. Det slog mig när jag fotograferade att det blivit en hel del så håll till godo med en bildbomb och minimalt med text.
Ett kakfat i stringmodell.
Två snapsglas av okänt ursprung. Får återkomma om jag hittar mer om dem.
Sex teakcosters med silverkant. Dessa behöver dock bli putsade på vilket jag inte hunnit än.
Ett fat från Rörstrand i serien Harlekin av Gunnar Nylund.
Min nya köksduk som har en signatur som jag inte kan tyda. Kan det stå Jutti? Här kanske någon mer insatt kan hjälpa till?
Ett bordställ för kryddor i teak och plast.
En fruktskål och assietter.Verkar misstänkt likt Åforsglas.
Fyra glasfat i en än så länge okänd serie. Bör vara 60-70tal att döma av mönstret.
En söt lite vas från 50-talet. Enligt samma pricip som många kakfat med flätad utsida av plast och undersida av trä. Denna har givetvis en glasinsida, annars hade det varit lite svårt för vattnet att stanna kvar!
Te/kaffekoppar från 50-talet.
En liten skål av Erik Höglund.
Ett fat från Gustavsberg, Solros av Margareta Hennix.
Ytterligare en Vaxholmssouvernir modell äldre.
En fiskskål.
En tysk vas.
Ett prickigt förkläde samt en liten duk.
En taklampa till vårt arbets/gästrum. Visserligen nytillverkad men i klar retrostil och inköpt på Stadsmissionen. Enligt uppgift ska den ha sålts via Svenska Hem.

Våren visar att den är på väg

Publicerad 2013-03-03 16:46:00 i Glas, Keramik,

En bild från Kungsbron ut mot Stumholmen från dagens solskenspromenad. Veckan har annars innefattat en del loppisbesök, en Kalmarutflykt, bullbak och två födelsedagskalas bland annat.
Öl/vinglas ur serien Tallkrona av Bengt Edenfalk för Skruv kom med hem i början av veckan. Dessa hade jag aldrig känt igen om jag inte hade läst reportaget i senaste numret av Hus och Hem Retro.Tack till för närvarande Sveriges bästa tidning. Rekommenderas till er som ännu inte upptäckt den.
Vid samma tillfälle köptes denna garnkorg med stringben. Kräver lite omtanke men kommer att bli fantastisk när den är tillfixad.
I går var vi på utflykt till Kalmar. Huvudanledningen var att införskaffa en ny fåtölj men tyvärr hittade vi ingen som föll oss i smaken. Däremot blev det givetvis några loppisbesök och här ser ni några av inköpen.
En burk och en ljusstake från Lindshammar.
En etikettsmärkt liten glasvas i serien Cobolt av Göte Augustsson Ruda glasbruk.
En gul vas med cirklar med för mig okänd bakgrund.
En tysk vas med blå glasyr på insidan.
En golvurna från Syco med hästmotiv som känns lite grann som hästarna som syns på hällristningar. Även den lite mindre bruna vasen som syns vid sidan om är från Syco. Den syns även på bilden ovan med flera av vaserna.
Ytterligare en tysk vas. Denna märkt Bay och finns med i reportaget från bloggaren "Tusen vaser" som även det finns i senaste numret av tidningen Retro!
En sommarduk som tyvärr är osignerad till köksbordet. Får visa fler inköp senare i veckan då det faktiskt blev några saker till. Bland annat en läcker taklampa till arbets/gästrummet som vi möblerat om.

Om

Min profilbild

Undantaget

Medelålders par som skriver om antikt, retro , loppmarknader och auktioner vi besöker. Om vårt lilla sommarprojekt "Undantaget i Hulebäck" i Småland och om annat som sätter guldkant på tillvaron.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela