Undantaget i Hulebäck

Antikt ,Retro och Kuriosa
Lucka nummer 10

Publicerad 2013-12-10 09:11:00 i Allmänt, Retro,

Den tionde december är det min födelsedag och när jag var liten trodde jag att man flaggade för mig! Nu vet vi ju alla att så inte är fallet utan det är ju Nobeldagen, dagen med stort F som i fest. Så vad passar inte då bättre än att visa lite smycken. Jag är väldigt förtjust i smycken av äldre datum, speciellt 50- och 60-talens silversmycken. Det började med att jag fick några av min mor och sedan hittade jag ett armband på loppis och på den vägen är det.
Armbandet fick jag av min mor. Tillverkat 1961 av Alton smycken i Falköping ett företag som grundades redan 1928. Även de andra smyckena är därifrån. Örhängena, tillverkade 1958, har jag också fått tillsammans med ett armband som jag en dag la på en tvättställskant och så fanns inte det mer. Broschen, från 1954, köpte jag på Antikmässan i Älvsjö för några år sedan.
Smycken kan även köpas på loppis precis som dessa tre. Glashänget är designat av Erik Höglund och saknade rem när jag köpte det. Broschen med ekollon på eklöv hittade jag på Täby Galopp i somras. Det är av keramik och har Uppsala Ekebys gröna färg (syns tyvärr inte så bra på bilden) så kanske har det tillverkats där? Halsbandet som även det är ett loppisfynd är i tenn.
Manschettknapparna i etuiet är inköpta hos butiken "An ideal for living" på söder i Stockholm via ombud. Dessa visades på Instagram i somras och Lasse fastnade direkt och affären gjordes upp på mail och sonen hämtade! De andra manschettknapparna har han fått efter sin far, det är mycket militärer inom marinen i den släkten. Tennbroschen tillverkad av tennsmeden Bengt Blomqvist 1965, köptes på auktion för många är sedan. I samma köp kom slipsnålen med ett A på blå emalj och den lilla namnplattan i silver. Ingen i vår familj heter något på A eller E.Johansson men de får stanna ändå. Tycker de är lite charmiga.Namnbrickan är stämplad 1924!
En brosch från 1954 och tillverkad i Jönköping, armlänken 1964 i Malmö. Halsbandet är importstämplat och likaså armbandet. Alltihop inköpt på olika idrottsloppisar!
När man ska se hur man tar sig ut i smyckena krävs ju en spegel, eller hur? Denna lilla ljuvliga handspegel i silver med ett slingrande jugendmönster och otydbart monogram har endast en stämpel som ser ut som ett schiffer. Kan den kanske vara rysk ursprungligen? Gårdagens luckor stod "Re-DiZaIn" och "Retrolux" för och imorgon kan ni kika in hos "Audrey Fenn och allt fint". Vet tyvärr inte hur man länkar så ni får leta själva. Till sist vill jag bara lämna några goda råd till er som har barn födda i december när det gäller födelsedagen; ge dem aldrig presenter med julpapper, säg aldrig att det blir inte så mycket nu för det är/har varit jul, uppvakta inte med julrelaterade presenter, ta er tid för födelsedagskalas trots julstök och bjud inte på en julfest istället. Tro mig, jag vet!

Kommentarer

Postat av: Benny

Publicerad 2013-12-10 10:22:55

Grattis!

Fina smycken, har faktiskt kikat en del på det på loppis de senaste månaderna, men är dålig på det så jag måste lära mig mer! Har hittat en del fina grejer i alla fall, måste nog visa dem i nåt inlägg :-)

Svar: Tack Benny! Ja, man kan hitta mycket om man bara ger sig tid. Kan inte heller så mycket utan köper endast med hjärtat och kollar upp i efterhand. Däremot har jag alltid en stämpelguide och förstoringsglas med mig. :)
Undantaget

Postat av: Helena Högberg

Publicerad 2013-12-10 11:11:32

Det var mycket fint silver du hade! Såå fin spegel! Jag håller helt med dig angående födelsedagar i december. Jag fyller 15/12, "-Det blir inte så mycket nu, det är ju snart jul" "-Det blir inte så mycket klappar nu när du nyss fyllt år" och så får man en porslinstomte i inslagen i julpapper, haha, ja man känner igen det där :D

Svar: Tack! Ja spegeln är jag väldigt förtjust i och den kommer faktiskt också från en idrottsloppis! Tänkte passa på när jag hade chansen gällande födelsedagar eftersom det är tillräckligt bara att fylla år så sent på året utan att man behöver "fördärva" födelsedagen med att den inte blir så speciell.
Undantaget

Postat av: Johanna Retrolover

Publicerad 2013-12-11 05:53:56

Men åh vilken rolig idé! Även om jag kanske inte riktigt passar in i er profil så vill jag hemskt gärna öppna en lucka! Skriver om retro, rockabilly, loppisfynd och dylikt. Hör gärna av dig om det finns en lucka över i nästa vecka eller så.

Svar: Hej Johanna! Kul att du tycker om kalenderidén. Kalendern har vi via Retrobloggarnas nätverk på facebook.
Undantaget

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Undantaget

Medelålders par som skriver om antikt, retro , loppmarknader och auktioner vi besöker. Om vårt lilla sommarprojekt "Undantaget i Hulebäck" i Småland och om annat som sätter guldkant på tillvaron.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela